Recht in je kruis

Werk. Het is alweer druk bij de koffieautomaat. Je sluit achteraan. Voor je staat een grijze trui met een roze overhemdboordje erbovenuit. Je kent hem van zien, collega van een andere afdeling. Die kan wel effe pas op de plaats maken. Een lichte vorm kantoorintimidatie kan geen kwaad, toch? Gewoon, beetje kattekwaad. Voor hij in de gaten heeft wat er gebeurt, heb je zijn klokkenspel samengeknepen en je hand weer in je zak gestoken. Hij stapt krimpend uit de rij en perst alle lucht door zijn op elkaargeperste kaken om de pijnsteek te verzachten. Een grommend geluid ontsnapt uit zijn keel. Met opgetrokken wenkbrauwen kijk je hem aan terwijl je een beker van de stapel naast de automaat pakt. “Gaat het wel met je?”

Zondag 21 januari, Studio Sport Eredivisie. Het korte overzicht begint van de wedstrijden die eerder dat weekend zijn gespeeld.
“Een diep asociale actie”, zegt de verbolgen commentator. “Daar had ie een zwarte kaart voor moeten krijgen!” Die kaart kwam er niet, ook niet in geel of rood. De arbitrage had het incident niet gezien; ook niet kúnnen zien.

Een zevershow over voetbal later die avond, toont kort de reactie van de speler wiens testikels ongevraagd als stressballen werden gebruikt. Hij reageert luchthartig. Tja, hoe anders? Machowereld. Einde verhaal. In diezelfde wedstrijd tracteerde een andere speler hetzelfde slachtoffer trouwens ook op een elleboogstoot, weer buiten het zicht van de scheidsrechter.

Weet je waarvoor je in de Eredivisie direct rood krijgt? Voor overtredingen die in één van de volgende categorieën vallen:

  • Ernstig gemeen spel
  • Gewelddadig gedrag
  • Spugen in de richting van een tegenstander of andere persoon
  • Het ontnemen van een score of scoringskans door opzettelijk hands
  • Het begaan van een overtreding op een speler die zich richting doel beweegt en een duidelijk scoringskans heeft
  • Het gebruik van beledigende of grove taal of gebaren

(Bron: sport.infonu.nl)

Is een speler tijdens de wedstrijd niet bestraft, dan kan dat later alsnog gebeuren op basis van videobeelden. Zoals die elleboogstoot. Dat was de week erna uitgebreid sportnieuws. En hoe zit het dan met die hand en die balzak, vroeg ik me af. Die liet de KNVB onbestraft. Waarom? Ik stelde hen, in een persoonlijk bericht via Twitter, die vraag in een wat uitgebreidere versie.
Antwoord: Had de scheids het gezien, dan had de dader de rode kaart gekregen. Maar dit is een te licht vergrijp om op basis van tv-beelden te bestraffen. Dat staat in het regelement dat samen met de clubs is opgesteld. De KNVB keurt dit soort gedrag echter ten zeerste af.

Neem het kunststukje bij de koffieautomaat dat ik aan het begin beschreef. Volslagen idioot natuurlijk. Maar stel … Denk je dat je collega’s dat soort gedrag accepteren? En vooral, hoe zou je baas op zo’n incident reageren? In de voetballerij is het blijkbaar lang niet zo erg als een elleboog uitdelen, of spugen. Want alhoewel het slachtoffer zei dat zijn tegenstander er moeilijk naast kon grijpen, is het zakknijpen achteraf bezien dus een licht vergrijp. Dat staat volgens mij in schril contrast met direct rood. Laat staan zwart. Wordt het niet eens tijd om wat regels te herzien?