Hoe help ik de aarde naar de klote?

“I would stare at this painting over and over; The Garden of Earthly Delights, by Hieronymus Bosch.” Je hoort de stem van Leonardo DiCaprio in het begin van zijn film ‘Before the Flood’. Hij vertelt dat er in zijn jonge jaren een poster van het schilderij boven zijn bed hing. Met zijn interpretatie van dat werk trekt Leonardo de kijker mee in zijn ontdekkingsreis. Leo, je weet wel, die met Kate Winslet op de boeg van de Titanic stond voordat het schip door een ijsberg opengereten werd.

Die kans wordt steeds kleiner, dat een boot zinkt na een aanvaring met zo’n ronddrijvende ijskolos. De aarde warmt op. Het ijs van de poolkappen is aan het smelten. Ik ga er dus gemakshalve van uit dat het aantal ijsbergen ook gestaag afneemt. De klimaatverandering, de opwarming van de aarde, dat is het onderwerp van ‘Before the Flood’. De film beleefde zijn première op 30 oktober op National Geographic. Je kunt hem nog steeds kijken via Youtube; gratis!

Ik ben er eens voor gaan zitten. In anderhalf uur tijd reist DiCaprio over de wereld en gaat hij in gesprek met wetenschappers, politieke leiders en mensen die de gevolgen van de klimaatveranderingen aan den lijve ondervonden hebben. De these is dat de uitstoot van CO2 de belangrijkste oorzaak is van de opwarming van de aarde. Er worden ook tegenstanders van het gedachtegoed in beeld gebracht, maar geen van hen wordt om zijn mening gevraagd. Daarom ben ik op zoek gegaan naar hun argumenten. Zij ontkennen niet dat een hogere concentratie CO2 in de atmosfeer voor opwarming van de aarde zorgt. Maar volgens hen is niet duidelijk hoe groot het aandeel van de mens daaraan is. En volgens hen is de wetenschap nog niet ver genoeg om de omvang van de gevolgen te kunnen inschatten. Daarom menen zij dat die punten eerst moeten worden bestudeerd voordat we maatregelen nemen.

Of je het nu eens bent met kamp Leo of niet, het geeft genoeg stof tot nadenken. Als menneke heb ik op school geleerd dat de mens een zoogdier is. Wij zijn onderdeel van de fauna op deze aardbol. Maar je kunt er niet omheen dat wij als mensen ons de aarde hebben toegeëigend. Als ik mijn dagelijks leven vergelijk met dat van een willekeurig ander zoogdier, dan doe ik echt hele rare dingen. En ik geloof dat een deel van mijn handelingen, of ik daarmee CO2 uitstoot of niet, direct of indirect de natuur schaadt. Nu ben ik maar een van de velen op de bol en dus is mijn aandeel minuscuul. Maar zeven miljard minuscule aandelen zijn er bij elkaar opgeteld toch best veel.

Denk er gewoon eens een keer over na: hoe help jij de aarde naar de klote?

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.