Shift slash, mijn goede voornemen

Shift slash, dat is mijn goede voornemen

Vijf jaar geleden verdronk Amy zichzelf in alcohol en schaarde zichzelf daarmee in het illustere rijtje 27-jarigen. Had iemand mij gevraagd wie Amy Winehouse was, had ik geantwoord: “Die vrouw met die unieke stem, die zwarte suikerspin en een gigantische collectie lege flessen. They tried to make her go to rehab, maar daar had ze geen zin in.” Afgelopen week keek ik de documentaire ‘Amy’ op tv.

Haar levensverhaal is dicht op de huid vastgelegd met fragmenten uit materiaal van familie en vrienden. Ik was onder de indruk van haar tekstdichterij en de manier waarop die woorden uit haar strot vloeiden. Maar nog meer van de diva die gewoon een mens bleek; een kwetsbaar meisje dat worstelde met liefde en roem. Op de teerste momenten zwermden de paparazzi als strontvliegen om haar shit. Terwijl in de media de roddels en grappen werden gevoed door de schande, benoemde niemand de schade waarop die gedijde.

En ik consumeerde. Dat wordt tegenwoordig door social media ook gemakkelijk gemaakt. Wie leest er tegenwoordig nog verder dan het woord lang is? Ik blijkbaar niet. Ik prikte geen vraagtekens in de modder. Ik verteerde het product Amy Winehouse even achteloos als mijn zoveelste biertje van de avond, als smaak geen attentiewaarde meer heeft en de ambachtelijke oorsprong niet meer dan een geschiedenisfeitje is.

Nu tikken de laatste uren weg van een jaar met muzikale doden: Prince, David, Glenn en George. Maar wat wist ik eigenlijk van die lui? Woorden over hen consumeerde ik even achteloos.

Na de dood eren wij artiesten vanwege hun oeuvre. Ondertussen blijven hun bekendste zonden als korsten aan hun naam kleven zonder te weten hoe de wonden die ze bedekken, ontstaan zijn. Wat wist ik bijvoorbeeld over George? Wham was voor meisjes en na ‘Faith’ haakte ik af, maar niet zonder een oppervlakkige indruk van de man. Nu is hij nieuws. Hij bleek een grote weldoener. Wist ik niet, maar in mijn ogen een interessanter feit dan zijn drank- en drugsproblemen.

Shift slash, dat is mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar. Niet alles klakkeloos consumeren, maar shift slash; vraagtekens plaatsen.

Gelukkig nieuwjaar!

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.