Geld tot de macht x

Hij groeide op in een sloppenwijk. Zijn naam groeide sneller dan zijn lengte. Soms vroeg men zich af of hij wel aanwezig was. En dan plotseling, boem. Raak! Want hij miste zelden. Hij schoot onverwacht en met scherp en dat met de creativiteit van Picasso. Dat talent bleef niet onopgemerkt.

Ik kijk Tottenham Hotspur – Chelsea; de nummer vijf in de Premier League tegen de koploper. Mooie pot. “De Spurs zijn hofleverancier van het Engelse nationale elftal,” meldt de verslaggever. Ik tel de Engelsen op het veld: vijf bij de Spurs, eentje bij The Blues. De overige spelers verdelen negen andere nationaliteiten. Gelukszoekers. Dat woord flitst ineens door mijn hoofd.

Hij sloot zich aan bij de grotere jongens en natuurlijk bleef de roep van Europa niet uit. Hij stak over. Zijn naam werd groter. Beruchter. Ook ik stond voor hem op de banken, vijf jaar lang. Want hij was een fenomeen: Romário de Souza Faria. Daarna trok hij verder naar het grote Barcelona.

Wat maakt iemand een gelukszoeker? De dolende op zoek naar een beter leven? Geldt het alleen voor hen met asielaanvraag, of ook voor hen die hier een baantje pikken? Uiteindelijk maken zij allemaal dezelfde rekensom als de meeste van ons: geld tot de macht x + vrije tijd = vrijheid. Geld blijft, zo denk ik, de belangrijkste term in de formule.

Hoe zit het dan met bijvoorbeeld voetballers die naar het buitenland vertrekken? Zij komen niet ongevraagd. Daar zit een verschil. En ze dragen bij aan de trots van supportersgroepen. In sommige gevallen maken ze zelfs kans op grotere sportieve successen. Maar vaker gaat het gewoon om geld. Net zoals bij die andere gelukszoekers. Waarom speel je anders in de middenmoot of de staart van de grootste competitie ter wereld? Of je proeft het geluk in China. Mooi land, lekker eten, leuke competitie. Toch?

Wat voor werk je doet maakt dus ook een verschil of we je een toffe baan met een leuk salaris gunnen. Als we aan jouw kant staan, dan mag er ook een prijskaartje aanhangen. Ik lees in een digitaal dagblad dat het nog niet zeker is of Messi in Barcelona blijft. Zijn salaris zit klem tegen het plafond. Slechts twee-en-twintig-miljoen euro per jaar. Ja, sorry hoor. Maar als dat alles is, zoek ik mijn geluk ook liever ergens anders.

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.