Te veel ervaring, kan dat ook?

“Je hebt te veel ervaring voor deze functie.” Dat zegt ze. Ik herhaal haar woorden, voor de zekerheid. Misschien heb ik haar verkeerd begrepen. Hoe kun je te veel ervaring hebben als je nog nooit in zo’n functie gewerkt hebt?

Ik solliciteer op een vacature voor redacteur bij een grote webwinkel met een uitgebreid assortiment in categorieën als ‘Computer & Tablets’ , ‘Huishouden & Wonen’ en Tuin & Klussen’. In de wervingstekst wordt niet over een schrijfopdracht gerept. Was het recruitementteam vergeten. Foutje. Of ik die alsnog wil maken? En dus kies ik een product uit, schrijf een nieuwe webtekst en kies vijf mogelijke accessoires.

Er zijn mensen die een hekel hebben aan stofzuigen. Ik ben er zo een. Maar ik wil wel graag in een schoon huis leven. Mijn keuze is er eentje die goed genoeg is, niet te duur, die tegen een stootje kan en waar je geen buslading aan toebehoren bijkrijgt. Dat is de insteek van mijn verhaal. Ik wil mijn creativiteit showen. In de pas lopen kan altijd nog.

Heb jij ook zo’n hekel aan stofzuigen? Dan is Stofzuiger X jouw beste vriend. Voor een aantrekkelijke prijs heb je een lichtgewicht stofzuiger in handen met een stofopvangreservoir. Dat betekent dus geen gepruts meer met stofzuigerzakken. Deze huishoudhulp rolt gemakkelijk achter je aan op zijn grote rubberen wielen. Het stofzuigen gaat zo gemakkelijk, dat je zelfs een hand vrij kunt houden om je beste vriendin te appen. En wees niet bang dat je je meubels te beschadigt. Dit apparaat is voorzien van een rubberen stootstrip.

Ik stel een arsenaal aan accessoires voor die de rode draad doortrekken: een smartphone om tijdens het stofzuigen je beste vriendin te appen en een MP3-speler, omdat muziek luisteren zelfs een vervelende klus als stofzuigen leuker maakt. Met een koptelefoon heb je geen last van de herrie die het apparaat uitkraamt en als je niemand wilt appen, gebruik je een ‘wristtrainer’ om ondertussen je vrije hand, pols en arm te trainen.

Als tegenprestatie ontvang ik de meest standaard afwijzing uit het recruiters-pakket. Ik bel. Ik wil graag weten waar ik tekort kom. Bruikbare wetenschap bij mijn volgende sollicitatie. Als ik mijn verbazing uit over mijn ervaring als argument, vertelt de recruiter dat ik meer een journalist ben. Ja ja… Wie, wat waar, wanneer, waarom en hoe. En dat alles in een oprolbare tekst. Ik begrijp er nu nog minder van. Uiteindelijk meldt ze dat de tone of voice van mijn tekst niet bij het bedrijf past. Oké, maar daar kan ik aan werken. Toch? “Nee”, is haar antwoord. Dat weet ze uit ervaring.

Ik stop mijn telefoon weg. lunchtijd. Op een of andere proef ik een vreemde nasmaak.

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.