Ik was boos, ongenuanceerd boos

Ken je dat? Dat je zo boos bent, dat je beter even op de pauzeknop kunt drukken? Adem in, adem uit, tot tien tellen en daarna nog eens goed nadenken. Ik had er al een aantal kunstzinnige verbindingen van schuttingwoorden en vleesproducten uitgeflapt. Thuis. Als het een keer voorkomt, dan thuis als niemand het ziet of hoort. Althans, dat hoop ik.

We lopen in een minuut of twintig naar het PSV-stadion als we een thuiswedstrijd van ons cluppie bezoeken, mijn pa en ik. In die tijd bespreken we aardig wat onderwerpen. In de aanloop naar PSV – Vitesse spui ik mijn frustratie. Misschien heb jij ook wel zo’n vader met een bedenkelijke muzieksmaak, maar die geweldig goede raad geeft over andere aangelegenheden. Na zijn advies druk ik op pauze.

Vorig jaar informeerde een medewerker van een voornaam instituut of ik interesse had in een geweldige kans. Ik hoefde geen seconde over mijn antwoord na te denken. Maar bij nader inzien bleek dat ik niet voldeed aan één van de twee eisen. De beller had dat kunnen weten – moeten weten. Dus daar zat ik toen, blij te wezen met een dooie mus.
Nu was die buitengewone kans er weer. En ik voldeed nu wel aan de eisen. Maar niemand van het instituut dacht aan mij. Ik hoorde ervan via een omweg. Dus ik greep weer mis. Ik was teleurgesteld. Dat groeide uit tot frustratie en eindigde in ongenuanceerde boosheid. Thuis, toen niemand … Maar dat wist je al.

Licht voorover gebogen, beetje nukkig en met mijn handen in mijn zakken vertelde ik mijn vader dat ik ze daar eens even zou laten weten wat ik ervan vond. “Het slaat natuurlijk helemaal nergens op. Ik geef je groot gelijk”, oordeelde mijn pa. “Maar denk wel goed na over wat je schrijft.”

Ik heb zijn raad dankbaar aangenomen. Zo gezegd, zo gedigidaan. Aan het begin van de week stuurde ik iedereen bij het instituut, waarmee ik om een of andere reden contact had gehad, een mail. Sommigen berichtte ik met gewogen frustratie, anderen vroeg ik om een goed woordje.

Ik kan je nu vertellen dat genuanceerde boosheid veel beter werkt. Gegronde frustratie mag eerder rekenen op begrip. Er gloeit weer een puntje licht. Ik heb nog geen idee hoe het afloopt. Maar misschien heb ik wel een dooie mus gereanimeerd.

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.