Leve de heidense gebruiken

Toen hij uit de dood herrees en verdween, heeft hij toen eerst zijn eieren geschilderd en ze verstopt, om er vervolgens als een haas vandoor te gaan? Want die eieren en die haas, wat hebben die er eigenlijk mee te maken? Het zou eerder om een overblijfsel van een heidens gebruik gaan. Maar hoe dat nu precies zit, daarover is internet verdeeld.

Hoe het ook zij, het was topdrukte voor de eierboeren. En als de vraag stijgt, kan ook de prijs omhoog. Rond Pasen verdienen de boeren eindelijk eens goed aan hun waar. Want in het Paasweekend ontbijt, luncht en bruncht Nederland met familie, vrienden en kennissen; met eieren, gekookt, geschilderd, verstopt en gevonden. Ik vraag me wel af hoeveel mensen nog weten wat dat Paasfeest eigenlijk inhoudt.

Voor wie dat niet wist: wij danken het gros van onze feestdagen aan het Christelijke geloof. Blijkbaar wisten de geschiedschrijvers wel op welke datum Jezus geboren was. Als overbodige informatie vermeld ik er toch bij dat we die verjaardag met Kerstmis vieren. Maar het Christendom ziet zijn wederopstanding uit de dood, twee dagen na zijn sterfdag op Goede Vrijdag, als belangrijkste feestdag. Dat is dus Pasen. Dat heeft blijkbaar zo veel indruk gemaakt dat geen van zijn apostelen die datum genoteerd heeft.

Eerste Paasdag valt elk jaar op de eerste zondag na volle maan na het begin van de lente. Nederland is zo ver ik weet ook het enige land dat ook een tweede Paasdag kent. De eerste valt altijd op een zondag. Logischerwijs is de tweede dag dus een maandag die ons een lang weekend geeft. Bij deze, Jezus, bedankt!

Commercieel werkt het in ieder geval ook fantastisch. Je wordt weken van te voren al doodgegooid met chocolade eieren en hazen. Dat zet je toch eerder op tafel dan een eetbaar leeg kruis met kromme spijkers. Die commercie houdt onze feestdagen levend. Misschien kunnen we Pinksteren ook oppimpen. Googel eens waar die feestdag vandaan komt. Ik krijg er beelden bij van een flinke party met de nodige geestverruimende middelen. Maar dat zal waarschijnlijk de heidense versie zijn.

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.