Dat is behoorlijk bout

Ik heb het reservoir net gevuld. En nu sijpelt het water over de dunne zwarte en witte strepen. Het motief van de hoes schijnt er doorheen, alsof er een roestvlek met blauwe inkt op de mouw zit. Hij voelt toch nog als nieuw. Maar als ik mijn strijkijzer rechtop op de plank zet, loopt het water er aan de achterkant weer net zo hard uit. Misschien had ik hem wat vaker moeten gebruiken in de afgelopen vijftien jaar.

Mooi bout is dat dus, een lekkende strijkbout. Ik vraag me af of dat eigenlijk correct Nederlands is. Na een beetje googelen, weet ik dat ‘metalen verbindingsmiddel’, ‘dierenpoot’, ‘strijkijzer’ en ‘politie-agent’ (in het Bargoens) de meest gangbare betekenissen zijn voor het woord ‘bout’. Alleen Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten, de hoofdpersonen in een poppenserie die in het Tilburgs dialect praten, noemen het kunstwerk op Hasseltse rotonde unne grote boutzooi. Bout dus; ik houd het erop dat het perfect Brabants is.

Het lijkt een halve eeuw geleden. Ik rijd rond in een Peugeot 205, je weet wel, zo’n autootje dat verdacht veel lijkt op een strijkbout. Bij elke tankbeurt krijg ik punten op mijn spaarkaart. Spullen die je nodig hebt voor je eerste eigen huishouden, maar waar je liever geen geld aan uitgeeft, die koop je van je spaarpunten. Ik maak mijn kilometers voor een strijkijzer.

Strijken zonder plank is geen probleem. Tips op het web leren me dat je plooien prima glad wrijft op een eettafel. Schoon badlaken eronder en glijden maar. Er zijn zelfs speciale strijkdekens op de markt voor de plankloze medemens. Ik ben de trotse eigenaar van een plank. Alleen het elastiek in de hoes heeft zijn taak laten schieten. Maar als je met een rol duct tape een helikopter kunt bouwen, dan kun er ook een onthoeste strijkplank mee opkalefateren.

Ik draag graag overhemden. En de afgelopen jaren keek ik niet op een vouwtje of een omgekrulde zoom. Een pas gewassen hemd op een kleerhanger laten drogen, doet wonderen. En de rest leef je er gedurende de dag wel uit. Maar door de jaren heen ontplooi je. Mijn collectie overhemden schreeuwt nu ook om meer aandacht. Die grijze rol tape lost een lekkage vast en zeker op. Maar ik bedenk me net dat ik ook nog rentepunten krijg op mijn spaarrekening. Daarmee kan ik shoppen in een uitgebreide catalogus. Raad eens wat daar in staat?

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.