Een vorm van irritatie-opwekkende bemoeizucht

“Euj jongûh, gefilliesieteerd mee oe verjaardag!” Ik feliciteer mensen bij voorkeur fonetisch. Dat doe ik so wie so als ik het feestvarken de hand reik en hem of haar mijn warme stemgeluid cadeau doe. Maar in het high tech-heden wens ik steeds meer interessante mensen mooie en gemeende gedachten via social media. En dat doe ik dus bij voorkeur fonetisch; omdat ik er dan wat creativiteit in kwijt kan, omdat het simpel is en toch anders dan alle andere felicitaties, omdat …, gewoon, een digitale afwijking.

Ik vroeg me net af of ik een andere woordcombinatie voor ‘feestvarken’ zou kunnen bedenken. Het ‘feestbeest’ is geen optie omdat het een iet wat andere betekenis heeft. En daarbij is een varken wel een beest, maar een beest is niet per definitie een varken. Ik dacht er even aan om de feestbever te introduceren, maar om een of andere reden twijfel ik nog.

Goed, terug naar het high tech-heden. Het is hartstikke fijn dat Feesboek bijhoudt wie er wanneer jarig is. Dankzij de diensten van het Zuckerberg-imperium weet ik dat vandaag mijn nichtje de feestbever is. Nog voor mijn eerste mok koffie typte ik op haar tijdlijn mijn eigenzinnig geschreven, doch eenvoudige verjaardagswens voor haar. Maar daar dacht Feesboek anders over.

Ze verkopen niet alleen je gegevens door aan derden zodat die je kunnen voorzien van zoekopdrachtgerelateerde reclame waar je niet op zit te wachten, ze verbeteren ook nog ongevraagd je tekst! Af en toe is die opgedrongen spellingshulp een welkom handigheidje. Je hoeft niet zelf na te denken over de schrijfwijze van bijvoorbeeld ambiguïteit. Het is wel een beetje jammer dat je nog steeds zelf de betekenis moet opzoeken. Maar mijn fonetismen worden ongevraagd aangepast in door Feesboek correct geachte woorden. Daar kan ik me vreselijk aan irriteren. Ik mag wel schrijven dat ‘me fiets een lekke band heeft’, maar als je iemand ‘veele jaeren wenscht’, vecht je een half uur lang tegen bemoeizucht.

Judith, nogmaals, van harte gefeliciflapstaart!

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.