Maar hoe dan?

Vijf kiwi’s, twee citroenen, drie limoenen, een paprika en een avocado. Ik gooi ze allemaal naakt in mijn mandje. Geen zak om ze te beschermen of van elkaar te scheiden. Op de lopende band leg ik soort bij soort zodat de kassière ze kan wegen voordat ze er een prijs aan hangt. Maar de rest …

Een tijdje geleden las ik een verhaal over iemand die haar boodschappen zó deed dat ze nauwelijks afval overhield. Ik zou dat ook wel willen, maar op z’n Benny Neymans gezegd: ‘ik – weet – niet – hoe, ik weet niet hoe, ik weet niet hoe’. De champignons zitten in een plastic bakje, het bakje met taugé is zelfs dichtgeseald, de broccoli zit opgesloten in een transparante tent en de aubergine ligt te glimmen in een vacuüm getrokken condoom. En dan ben ik alleen nog maar bij de groente- en fruitafdeling geweest.

Er drijft een grote plastic soep op verschillende plaatsen in de oceanen. Ik heb het niet met eigen ogen gezien, maar ik geloof zonder moeite dat het waar is. De Great Pacific Garbage Patch is daarvan de afvalreus die in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan deint. Plastic afval komt via Noord Amerikaanse en Europese rivieren in de zee terecht en door allerlei stromingen verzamelt dat spul zich daar, op die inmiddels omvangrijke plek.

Geitenkaas, dat vind ik echt lekker. Ik kiep het door de salade of prik het gewoon zo uit de verpakking. Het zit in een plastic bakje dat weer in een doosje zit. Ik wil er eigenlijk niet over mekkeren, maar ik word knettergek van deze soort verpakkingen; die met zo’n hoekje waarmee je de bovenzijde gemakkelijk los kunt trekken. Met een beetje mazzel staat er ook nog heel sarcastisch ‘hier openen’ op gedrukt. Hoe vaak ik sta te pielen om alleen al dat hoekje los te pulken!

Al dat gekloot als ik wanhopig probeer een gesealde plastic verpakking open te slopen, is mijn wekelijks terugkerende frustratie. Maar dat is slechts ongemak. Een groter probleem is het afval dat ik bij elkaar consumeer. Ik kijk steeds vaker bedenkelijk naar de rijkgevulde tas als ik die dichtplak voor zijn enkele reis naar de oranje bak. Dat zou toch minder moeten kunnen? Maar hoe dan?

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.