Alleen de mens en de rat …

“Alleen de mens en de rat groeien vanuit de anus.” Boven de meeste hoofden van de aanwezige lunchers groeien onzichtbare vraagtekens. In een willekeurige lunchpauze bij een culturele instelling worden er niet alleen vleeswaren en kaas aangesneden. Er gaan vaak boeiende, vreemde en of interessante gespreksonderwerpen over de tafel. Inspirerende half-uurtjes zijn dat, waarin ik luister terwijl ik me tegoed doe aan mijn salade.

Het begon met de opmerking dat de man is doorgeëvolueerd uit de vrouw. Of je dat positief of negatief opvat is aan jou. Gooi het eens in de groep tijdens je lunchpauze. In het verloop van het gesprek werd die eerder genoemde opmerking geplaatst. Er hoorde natuurlijk enige uitleg bij. “Bijna alle dieren groeien vanuit de mond. Alleen de mens en de rat groeien vanuit de anus. Op celniveau dan hè, als het wezen ontstaat.” Op de vraag hoe de spreker aan die wijsheid komt, was het antwoord: “Gelezen op internet. Niet op Facebook trouwens”. En daarop volgt de conclusie: “Wij zijn dus gewoon een aambei van onze eigen anus.”

Of je het gelooft of niet, of je er waarde aan hecht of niet, het is een interessante theorie. Dit soort gesprekken zijn de kiemen voor een nieuw boek of een film. En het verklaart ook waarom sommige mensen elkaar niet kunnen luchten.