De vrijdagmiddagborrelspecialist en het zoekwoordenonderzoek

Wat heeft de vrijdagmiddagborrelspecialist gemeen met het zoekwoordenonderzoek? Het zijn allebei samengestelde zelfstandige naamwoorden. Ofwel, het zijn een of meer zelfstandige naamwoorden die samen een nieuwe eenheid vormen. Schrijf je die aan elkaar? Voor dat soort vragen bezoek ik mijn vrienden van het Genootschap Onze Taal. Zij schrijven daarover: “Een samenstelling is een combinatie van woorden die een eenheid vormt en aan elkaar wordt geschreven.” Ja, dus. Voor de geïnteresseerden, dit is de link naar de rest van de uitleg.

Onze taal is een mooi, maar gecompliceerd instrument. Dat wordt het duidelijkst als je een middagje rondneust op de social media. Opvallend is de veelvoorkomende verwarring tussen persoonlijke en bezittelijke voornaamwoorden. Ik leun weer even op de kennis van het genootschap voor de goede definities:
– Persoonlijke voornaamwoorden verwijzen meestal naar levende wezens (ik, wij, me).
– Bezittelijke voornaamwoorden geven aan dat er een bepaalde relatie is tussen een persoon, dier of instantie en een zelfstandig naamwoord (jouw, mijn, haar).
Dan lees ik bijvoorbeeld op Facebook: “Geslaagd voor me diploma! feesthoedje feesthoedje toeter”. Tja, het is toch echt ‘mijn diploma’. Maar evengoed gefeliciteerd! feesthoedje feesthoedje bierpul bierpul.

Als ik niet zeker ben van mijn taal, dan ga ik dus op zoek naar antwoorden op het web. En als de tijd het toelaat vraag ik iemand om mijn schrijverij na te lezen. Ik pen namelijk ook niet foutloos. En nadat je een hele lap tekst hebt getypt, word je ook blind voor je eigen woorden. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand rondloopt die wel altijd foutloos schrijft.
Toch is foutloos Nederlands schrijven een eis in vrijwel elke vacature voor copywriter of redacteur. Er wordt nooit geëist dat je een vrijdagmiddagborrelspecialist bent.

In de vacaturetekst van een bedrijf dat op zoek is naar een copywriter die onze taal foutloos schrijft, las ik vanmorgen: “Is deze functie op jouw lijf geschreven?” Nou, nee. Ik heb namelijk geen tatoeages. En de uitdrukking is niet correct gebruikt. Er had moeten staan: “Is deze functie jou op het lijf geschreven?” Op hun website laat men ook weten dat ze een gedegen ‘zoekwoorden onderzoek’ voor u doen. Je kunt op de website van mijn favoriete genootschap lezen waarom dat aan elkaar geschreven moet worden. Evengoed lijkt het me een toffe functie bij een leuk bedrijf waar ik veel kan leren (en zij misschien ook van mij). Dus ik ga nu eerst even een motivatiebrief schrijven.