Veertien keer weet ik het niet, maar …

Ik weet niet hoe het is om een spartaanse levensstijl te leiden om dat ene doel te bereiken. Ik weet niet hoe het voelt om nooit, never ever tegen je verlies te kunnen. Ik heb geen idee hoe het voelt om telkens weer uitnodigingen van vrienden en familie af te slaan, omdat dat niet in je programma past. Ik weet net zo min hoe het is om bij de besten van de wereld te horen. Ik weet niet hoe het is om gesponsord te worden, zodat je in staat bent om je elke dag alleen maar bezig te houden met dat ene waar je zo goed in bent (alhoewel, op een bepaalde manier weet ik dat wel). Ik heb ook nog nooit een team van mensen om me heen gehad dat de voorwaarden creƫerde om me voor 100% te kunnen focussen op die droom.

Ik weet niet hoe je met de enorme druk en spanning omgaat als jouw moment, die enige kans waar je al die jaren zo hard voor gewerkt hebt, daar is. Ik heb er geen idee van hoe het voelt als er miljoenen ogen op je gericht zijn terwijl jij dat ene doet waar je zo goed in bent. Laat staan dat ik weet hoe het is om op straat herkend en aangesproken te worden door wildvreemde mensen omdat je ergens in uitblinkt. Ik weet ook al niet hoe het voelt om op een voetstuk geplaatst te worden door een massa die zich identificeert met jouw prestaties. En Ik weet al helemaal niet hoe het voelt om er ook weer keihard vanaf getrapt te worden als je de torenhoge verwachtingen niet waar hebt kunnen maken. Gelukkig heb ik er ook geen idee van hoe het is om het mikpunt te zijn van nationale spot op social media.

Heel eerlijk gezegd weet ik niet hoe het voelt om door sommigen tot cultheld verheven te worden, omdat zij het cool of rock ’n roll vinden dat je schijt hebt aan regels en op ongeregelde tijden geen zin hebt om rekening te houden met anderen. En ik heb geen idee wat er nu eigenlijk precies gebeurd is, omdat geen van de direct betrokkenen daar (op het moment dat ik dit schrijf) duidelijkheid over heeft gegeven in de media.

Maar ik heb wel een vraag: Hoe moeilijk is het, als je na tegenslagen, teleurstellingen en al dat zwoegen toch nog dat gigagrote doel bereikt hebt en je allerlaatste kans kunt grijpen om je droom uit te laten komen, om dan nog tien dagen te leven als een saaie en spartaanse topsporter?