Oempa Loempa’s en knuffeldag

Ze zijn er in het blauw en in het groen. Ik ben een van de groene Oempa Loempa’s. We zijn dan wel geen dwergen en we zingen en dansen niet om de haverklap als een revuegezelschap in een decor met chocoladerivieren. Maar het lijkt wel of de gelijkheid groter is als iedereen gekleed is in een cleanroompak.

Ik ben sinds kort toegetreden tot de flexpool van een van de grootste leveranciers van lithografische systemen voor de semiconductor-industrie. Nu gaat mijn wekker op een tijdstip dat de meeste zangvogels nog op een tak zitten te snurken. Dat is effe wennen. Vermoeiend ook. Misschien is daarom mijn woordenstroom deze week traag en stroperig.

Niet dat er niks bijzonders gebeurd in de wereld om over te schrijven. Maar het roept bij mij voornamelijk vragen op. De 45e president van Amerika begon vrijdag aan zijn ambtstermijn. Een grofgebekte miljardair is nu de machtigste man ter wereld. Amerika eerst! Dat is zijn slogan. Gaan we echt die kant op met de wereld? Volgen er dadelijk ook Europese landen het Amerikaans en Engels voorbeeld? Terwijl die vragen rijzen kijk ik om me heen naar mijn collega Oempa Loempa’s. Een vakkundig internationaal gezelschap.

Oxfam Novib zet deze week een diepe kloof in de schijnwerpers. In een rapport stelt de organisatie dat de acht rijkste mensen op aarde samen, een vermogen hebben dat even groot is als dat van de armste helft van de wereldbevolking. Dat minuscule clubje verdeelt 425 miljard dollar. Ik vraag me af of je als miljardair toch nog je koffiecups in de aanbieding koopt? En krijgt een breedbeeld-tv of een auto de waarde van een plastic bekertje? Hoe voelt het als je de macht hebt om een ander moeiteloos financieel te steunen? En als je aan de relaxte kant van de kloof zit, geniet je dan van het uitzicht?

Genoeg stof. Ik denk er veel over na. Maar ik voel me een beetje Trumpiaans. Kritiek genoeg, geen oplossingen. Terwijl ik woorden uit mijn vingers wring, schiet me te binnen dat het internationale knuffeldag is vandaag. Hmmm … Ik kan er wel een gebruiken.

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.