Dit is een ode aan het levenswater

“Wilde gij nog een borreltje, Hult?” Goede vrienden hadden me uitgenodigd om bij hen te komen eten. Lekker lang tafelen, wijntje erbij, goede en minder zinvolle gesprekken, en muziek. Later op de avond stelde hij me die vraag. Bier en wijn, daar wist ik wel raad mee. Maar een borrel … Hij zette twee flessen op tafel; The Glenlivet 12 en Johnny Walker Black Label. “Ruik maar ‘ns.” En daarmee begon mijn ontdekkingsreis langs het levenswater.

De naam whisky komt van het Iers-Gaelische en het Schots-Gaelische ‘uisge beatha’. En dat betekent dus levenswater. Hoe die tongenbreker heel logisch verbasterde naar de naam die wij nu gebruiken? Surf eens een rondje op het web. Kom je er ook achter hoe het distillatieproces werkt en wat het verschil is tussen een single malt, een blend en bourbon. En waarom de brandstof voor het eesten en de waterbron zo belangrijk zijn voor de smaak. Er zijn trouwens ook prachtige boeken over geschreven.

Volgens de website internationalwhiskyday.org was het afgelopen 20 maart ‘Wereld Whisky Dag’. Daar denken ze op worldwhiskyday.com anders over. Zij hebben 20 mei omcirkeld als dag van het levenswater. Aangezien wij twee kerstdagen en twee paasdagen in onze kalender hebben opgenomen, zal het ook geen probleem zijn als we twee wereld whiskydagen vieren. En ach, de liefhebber vindt altijd wel een geschikt moment voor een goede single malt.

Ik versta onder een whiskyliefhebber de drinker die de tijd neemt om smaaktonen te ontdekken, de drinker die vooral geniet. In mijn vriendenkring bleken een aantal liefhebbers te bivakkeren. Een van hen organiseerde eind vorig jaar, ergens tussen de rode wijn en de champagne door, een proeverij. Op zo’n moment ontdek je de echte betekenis van ‘levenswater’. Je ruikt, je proeft en je praat; over smaak en over het leven.

Levenswater. Mijn ontdekkingsreis duurt voort. Zo dadelijk leg ik aan in Port Askaig, licht van kleur met een goede balans tussen zoetigheid en turf. Neus: fris, zoet en moutig. Smaak: turf, karamel, graan. Afdronk: relatief lang, rokerig. Slà inte!

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.