Dit is een belangrijke factor

Gunfactor; interessant woord. ‘De gunfactor is net zoiets als de X-factor, moeilijk te duiden’. Deze wijsheid lees ik op internet. Als je het in het Engels uitspreekt, krijg je een woord van een heel ander kaliber. Maar het geeft wel meer duiding. Want volgens deskundigen schiet een werkzoekende met een hoge gunfactor veel sneller in de roos. Voor een sollicitant is het dus een belangrijk wapen.

Ik onderzoek de relatie tussen de gunfactor en het netwerk, hoe die relatie je zoektocht naar werk beïnvloedt. Dat doe ik helemaal vrijwillig, maar ik geef eerlijk toe dat ik de opdracht niet zelf heb verzonnen. Het is een onderdeel van een training. Zonder veel moeite vind ik informatie die heel zinvol klinkt:

‘Mensen met een hoge gunfactor wekken vertrouwen, zijn overtuigend, geven anderen een goed gevoel en weten hun gewenste doelen te realiseren. Non-verbale signalen zoals houding, stemgeluid en mimiek zijn daarbij van grote invloed. De mate waarin iemand betrouwbaar overkomt, bepaalt voor een groot deel zijn gunfactor.’

Laten we de theorie aan de praktijk koppelen. Mijn houding, stemgeluid en mimiek, daar mogen jullie over oordelen. Ik geloof in mijn talent. Maar ik verkoop niet iets dat ik niet in huis heb. Ik bluf niet over vaardigheden omdat ik dan beter aan de eisen voldoe. Mag ik dus zeggen dat ik betrouwbaar ben?

En is dat dan voldoende? Of schatten recruiters eerst je waarde aan de hand van je cv voordat de gunfactor een rol speelt? Een risico-analyse. In de meeste gevallen is dat de realiteit. Zo ervaar ik dat tenminste. Maar gelukkig kan het ook anders.

Twee weken geleden belde een manager van een Amsterdams bedrijf. Ik had gereageerd op een vacature voor copywriter en de ambitie spatte van mijn motivatie af. Hij had nog een paar vragen. Daarna nam hij zijn besluit. Hij gunde me dat gesprek. Ik liep er vorige week met een glimlach naar buiten. Leuke werkgever. Goede grond ook waar ik me on the job kan ontwikkelen in het vak. Ik hoop dat mijn houding, stemgeluid en mimiek factorverhogend hebben gewerkt.

Ik post hier elke vrijdag een blog over iets dat me opvalt of wat ik meemaak.
Ik zoek ook werk als copywriter, redacteur of tekstschrijver. Dat mag gedeeld worden.